Yerin altından sular çekildikçe Dünya'nın dönme ekseni kaymaya başladı!

Yerin altından sular çekildikçe Dünya'nın dönme ekseni kaymaya başladı!
Yeni bir araştırmaya göre, insanların yerden su çekmesinin artması, Dünya'nın dönme eksenini sadece 20 yıl içinde doğuya yaklaşık 80 santimetre kaydırdı.

Güney Kore'de yapılan bir araştırma, Dünya'nın ekseninin son yirmi yılda 80 santimetre doğuya kaydığını buldu. Olayın sebebinin ise yer altı suyunun çekilmesi şeklinde açıklandı.

ABD Uzay Araştırma Ajansı (NASA) geçtiğimiz günlerde, 20. yüzyılda Dünya'nın dönme ekseninin yılda 4 santimetre kaydığını duyurdu. Bu bilgilerle tutarlı olarak, coğrafi kutuplardaki değişiklikleri inceleyen Güney Koreli bilim adamlarından oluşan bir araştırma ekibi şaşırtıcı bir sonuca vardı.

2 TRİLYON TON SU ÇEKİLMİŞ

Yerin altından sular çekildikçe Dünya'nın dönme ekseni kaymaya başladı

BBC'ye açıklama yapan çalışmanın baş yazarı, Seul Ulusal Üniversitesi'nde yer bilimleri profesörüdür. Dr. Ki-Weon Seo, açıklamasında son 20 yılda Dünya'nın ekseninin 20 santimetre doğuya kaydığını gözlemlediğini bildirdi. Seo, "Tarih boyunca Dünya'nın dönme ekseninde büyük değişiklikler oldu" dedi.

Küresel iklim modelleri, yeraltı suyu tüketiminin deniz seviyesinin yükselmesine katkıda bulunduğunu bulmuştur. 1993 ile 2010 yılları arasında yerden 2 trilyon ton su çekildiğini tahmin ediyor. Bu su kütleleri, örneğin içme suyu ve tarımsal sulama için kullanılır ve kullanımdan sonra büyük ölçüde denize boşaltılır. Bu, oldukça büyük derecedeki su kütlesinin insanların müdahalesiyle yer değiştirdiği anlamına gelir.

DENİZ SEVİYESİ YÜKSEKLİĞİ ARTIYOR

Yerin altından sular çekildikçe Dünya'nın dönme ekseni kaymaya başladı

Önceki tahminler, bu değişikliğin deniz seviyesinin 6 mm yükselteceğini öne sürdü. Jeofizik alanında akademik bir yayın olan Jeofizik Araştırma Mektupları'nda yayınlanan yeni çalışma, Dünya'nın dönüş kutuplarındaki değişiklikleri inceleyerek bu öngörüyü doğruluyor.

Suyun Dünya üzerindeki dağılımı, taşınan kütlenin ağırlık dağılımını değiştirir. Araştırmacılar bunu bir tepeye az miktarda ağırlık eklemeye benzetiyor. Bir su kütlesi Dünya üzerindeki konumunu değiştirdiğinde, dönme hareketinin de biraz değiştiğini bulmuşlardır. Bu değişimi anlamak için araştırmacılar, Dünya'nın dönme ekseninde gözlemlenen değişikliklerin bilgisayar modellerini test ettiler. Dolayısıyla sadece buz ve buzulun erimesi dikkate alındığında bugünlerde 78,5 cm'lik bir kayma açıklığı gözlemlendi. Araştırmalar bu boşluğun yeraltı sularıyla ilgili olduğunu bulmuştur.

MEVSİMLER DAHA DA DEĞİŞEBİLİR!

Yerin altından sular çekildikçe Dünya'nın dönme ekseni kaymaya başladı

Seo, "Yeraltı suyu tüketiminin Dünya kutbunun yılda 4,36 cm hızla 64 derece doğuya doğru hareket etmesine neden olduğunu bulduk. Bu eğilim devam edecek" dedi. Profesör Seo, "Dönen kutup kaymasının açıklanamayan nedenini keşfettiğim için çok mutluyum" diye konuştu.

Dünyanın etrafında dönmüş olduğu eksen sabit değildir, durağandır. Dünya, Kuzey ve Güney Kutupları üzerinden geçen hayali çizgiden oluşan dönme ekseni etrafında dönerken sürüklenir ve sallanır. Dönme ekseninin bu hareketlerine kutup gezinmeleri denir. Kuzey Kutbu'nun her yıl içinde 10 metre genişliğinde daire oluşturduğu biliniyor.

Son araştırmalar, iklim krizinin Dünya'nın dönüşünde değişikliklere yol açtığını ortaya koydu. Ancak bu değişimde yeraltı suyunun etkisi tam olarak belirlenememiştir.