Tapu sisteminde köklü değişiklik! Gayrimenkul alım-satım işlemleri noterlerde de gerçekleşecek..

Tapu sisteminde köklü değişiklik! Gayrimenkul alım-satım işlemleri noterlerde de gerçekleşecek..
Gayrimenkul satışında yeni bir dönem başlıyor. 4 Temmuz'dan itibaren, bugüne kadar sadece tapu müdürlükleri tarafından yürütülen satış işlemleri noterler aracılığıyla da yürütülecek.

Türkiye tapu sistemi içerisinde köklü bir değişiklik yaşanıyor. Daha önce tapu işlemleri sadece tapu müdürlükleri ve kadastro müdürlükleri tarafından yapılıyordu. Alternatif olarak artık noterler de sürece dahil edilmiştir. Vatandaşlar notere başvurarak tapu devirleri ile ilgili başlattıkları işlemlerini kolayca gerçekleştirebiliyor. Bu uygulama ile tapu yoğunluğu da sona erecek. Peki noterde tapu işlemleri nasıl yapılır? İşte detaylar..

Gayrimenkul satışlarındaki artışla birlikte büyük şehirlerde yoğunlaşmada belirgin bir artış var. Bu bölgelerdeki tapu müdürlükleri ise söz konusu yoğunluğa hızlı olarak ayak uyduramayınca alternatif yöntemler uygulanmaya çalışıldı. Bu yoğunluğu azaltmak için de noterlere tapu devrinin yapılması yetkisi verildi. Sadece konut değil, her türlü gayrimenkulün tapularının noterlere devri mümkündür.

NOTERDE TAPU DEVRİ İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Tapu sisteminde köklü değişiklik! Gayrimenkul alım-satım işlemleri noterlerde de gerçekleşecek

Tapu işlemlerinin noter tarafından yapılabilmesi için randevu alınması gerekmektedir. Randevusuz notere giderseniz tapu işlemi yapamazsınız. Türkiye Noterler Birliği Elektronik Randevu/Başvuru Uygulaması üzerinden e-Devlet Kapısı üzerinden de randevu alınabilmektedir. Satılık gayrimenkuller uygulama içerisinde seçilmektedir. Mülk değerleri, sahipleri, satış fiyatları gibi bilgiler de sistem içinde işlenir. Ayrıca noter randevusu saatinde evrak sisteme yüklenerek notere teslim edilir.

Başvuru süreci tamamlandıktan sonra, sorumlu noter bir başvuru belgesi düzenler. Bu başvuru Ortak Tapu ve Kadastro Sistemi (TAKPAŞ) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'ne gönderilecektir. Noterler ayrıca TAKPAŞ üzerinden satılan gayrimenkuller için tapu bilgileri isteyecektir. Satışa engel bir durum yoksa noterde sözleşme yapılır.

Genel müdürler, döner sermaye ile ilgili hizmet bedeli ve işlem tapu harcı tahsilatı için elektronik tahsilat seri numaraları oluşturarak TAKPAS aracılığıyla notere gönderirler. Noter, taraflara E-Tahsilat seri numarası, ödeme şekli ve sözleşme imzalama randevu tarih ve saatini SMS ile bildirir.

Alıcı-satıcı randevusu yapılır ve bu sırada tarafların noter huzuruna çıkmaları istenir. Tarafların hazır olmaması durumunda herhangi bir işlem yapılmaz ve ayrıca 10 gün içerisinde yeniden başvurmaları gerekir. Bu talebin yapılmaması ve 10 gün geçmesi durumunda işlem kalıcı olarak iptal edilecektir.