Yalova'daki deprem sonrası o illere korkutan uyarı

Yalova'daki deprem sonrası o illere korkutan uyarı
Yalova açıklarında sabah saatlerinde gerçekleşen deprem endişeye neden oldu. İstanbul'da yaşanan deprem sonrası "Bu İstanbul'da depreme neden olur mu, etkisi ne olur? Büyük bir deprem yaklaşıyor?" soruları gündeme geldi. Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu konuyla ilgili açıklamalarda bulunurken önemli bir uyarı yaparak İstanbul'da beklenen büyük depremin tarihini de verdi.

İstanbul depreminin gün geçtikçe yaklaştığı yönünde uyarılar devam ederken, bu sabah gerçekleşen depremle Marmara korkuya kapıldı. İstanbul'da da hissedilen sarsıntının merkez üssü Yalova sahili olarak açıklanırken AFAD, depremin büyüklüğünün 3,5 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

Marmara Denizi'nde sabah 09.21'de meydana gelen deprem sonrası "Bu deprem İstanbul depremini tetikler mi?" şeklinde sorular yanıt aramaya başladı.

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, yaşanan bu depremin ardından çok önemli açıklamalarda bulundu. Uzman isim açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Yalova'daki deprem sonrası o illere korkutan uyarı

“BU BİR DEPREM DEĞİL DEPREMCİK”

“Daha küçük depremlere deprem değil, 4. seviye deprem diyoruz. Bu depremlerin bilimsel veriler dışında herhangi tehlikesi bulunmamaktadır.

“BÖLGEDE DAHA BÜYÜK DEPREMLER GÖRECEĞİZ”

Bu aynı zamanda İstanbul'u vurması beklenen büyük depremden de eser değil. Dolayısıyla Kuzey Marmara Bölgesi'nde deprem olmadan önce buna benzer ve hatta daha da büyük 5, 5,5 ve 6 büyüklüğünde depremler göreceğiz.

“BU İSTANBUL DEPREMİYLE DOĞRUDAN BAĞLANTILI DEĞİLDİR”

3,5 büyüklüğünde yüzlerce deprem meydana geldi. Bunların İstanbul depremi ile doğrudan bir bağlantısı yok. Bu, İstanbul depreminin yaklaştığının göstergesi değil. Bu yüzden paniğe kapılmanıza gerek yok. Bu depreme rağmen her geçen gün İstanbul depremi yaklaşıyor. Ancak dedikleri şekilde 'kapının ağzında' diye bir şey yoktur. Son 24 yıldır insanlar her an deprem yaşanacakmış gibi açıklamalar yapıyordu ama bugün buradayız. Zamanla bu iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı.

“İSTANBUL'DAKİ BÜYÜK DEPREMİNİ 2045'TEN ÖNCE TAHMİN ETMİYORUM”

1999'dan beri söylediğim gibi 2045 yılından önce İstanbul'da büyük deprem beklemiyorum.

Kendi fikrim, İstanbul'da kentsel dönüşüm kesinlikle yapılmalı. Tüm kötü yapıların güçlendirilmesi gerekiyor. Yarın deprem olacakmış gibi bu çalışmaların yapılması gerekiyor”