Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! 1 Eylül'den itibaren bunu yapmak zorunlu olacak

Kiracılar ve ev sahipleri dikkat! 1 Eylül'den itibaren bunu yapmak zorunlu olacak
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kira fiyatlarını sınırlayan düzenlemenin 1 Temmuz 2024 tarihine kadar uzatıldığını açıkladı. Bakan Tunç, aynı zamanda 1 Eylül'de kira davalarında 'zorunlu arabuluculuk' uygulamasının başlayacağını belirtti. Artık kira bedeli veya tahliye ile ilgili dava açmadan önce tarafların arabulucuya başvurması zorunlu olacak. İşte bütün detaylar...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül itibarıyla kira davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başlayacağını ve bu konuda detayları Kabine toplantısı sonrasında basın mensuplarına aktardı. Bakan, yapılan düzenlemeyi şu şekilde açıkladı:

"Geçtiğimiz yıl Borçlar Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, konut kira sözleşmelerinde yıllık kira artışı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilen yasal düzenlemeyle bu süre 1 Temmuz'dan itibaren 1 yıl daha uzatıldı. Buna göre, konut kira sözleşmelerinde 1 Temmuz 2024 tarihine kadar yıllık kira artışı yüzde 25'i geçemeyecek.

Bakan Tunç, 1 Eylül'de kira davalarında zorunlu arabuluculuk döneminin başlayacağını ve kiracıların veya mülk sahiplerinin, kira bedeli veya tahliye ile ilgili dava açmadan önce arabulucuya başvurmak zorunda olacağını belirtti. Zorunlu arabuluculuk uygulamasının daha önce iş hukukundan doğan davalar, ticari davalar ve tüketici davalarında uygulanmakta olduğunu ifade eden Bakan Tunç, 1 Eylül itibarıyla kira davalarının yanı sıra kat mülkiyetinden, komşuluk hukukundan doğan davalar ve ortaklığın giderilmesine ilişkin davaların da zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacağını söyledi.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bu adımın amacının kira uyuşmazlıklarını hızlı ve etkili bir şekilde çözmek ve mahkemelerdeki yükü azaltmak olduğunu vurguladı. Zorunlu arabuluculuk sürecinin taraflar arasında uzlaşma sağlama ve adil bir çözüm elde etme konusunda önemli bir adım olduğunu belirten Bakan Tunç, aynı zamanda kiracıların haklarını korumak ve mülk sahiplerinin adil bir şekilde kira gelirlerini elde etmelerini sağlamak gibi önemli hedefleri bulunduğunu dile getirdi.


MAHKEMELERİN İŞ YÜKÜ AZALACAK

KİRA

Yapılan yeni düzenleme ile kira uyuşmazlıklarının mahkemeye intikal etmeden önce arabuluculuk yoluyla çözüme kavuşması, tarafların daha az masrafla, hızlı ve barışçıl bir şekilde uzlaşmalarını sağlayacak. Böylece mahkemelerin iş yükü de önemli ölçüde azalmış olacak.

Konut kira sözleşmelerindeki zorunlu arabuluculuk dönemi, 1 Eylül itibarıyla başlıyor. Taraflar, dava açmadan önce arabulucuya başvuracak ve bu başvurular adliyelerdeki arabuluculuk bürolarında ücretsiz bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Başvurularda, yargı gideri, harç, tanık ve bilirkişi ücreti gibi ödemeler yapılmayacak.

Arabuluculuk görüşmeleri, başvurunun yapıldığı tarihten itibaren 3 hafta içerisinde tamamlanacak. Ancak zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla 1 hafta daha uzatılabilecek. Görüşmeler sonucunda taraflar arasında bir anlaşma sağlanamazsa, dava açma hakkı da devam edecek.

Bu önemli düzenleme, kira davalarında hızlı ve etkili çözümler elde etmek ve taraflar arasındaki anlaşmazlıkları adil bir şekilde çözmek için atılan önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Aynı zamanda, mahkemelerdeki yükün azalmasıyla adalet sisteminin daha verimli çalışması hedefleniyor. Kiracılar ve mülk sahipleri, arabuluculuk sürecinden faydalanarak uzlaşmacı bir yaklaşımla sorunlarını çözebilecek ve adil bir çözüm elde edebilecekler.