Ev sahipleri bu hataya düşerse cebindeki paradan olacak! Kiracıların tazminat hakkı doğuyor

Ev sahipleri bu hataya düşerse cebindeki paradan olacak! Kiracıların tazminat hakkı doğuyor
Ev sahipleri ve kiracılar arasında yaşanan sorunlar uzun süreden beri gündemde yer alıyor. Kiracılar yüksek kiralardan şikâyet ederken, ev sahipleri de evlerini daha yüksek fiyatlara kiralamanın yollarını aramakta ve bu nedenle mevcut kiracıları tahliye etmektedir. Ev sahiplerinin kiracıları tahliye etmenin birçok yolunu deniyorlar bu yollardan en başında gelen evi satmak oluyor. Kiracı evdeyken evini satmak isteyen ev sahipleri yandı. İşte detaylar…

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira zamları ve yüzde 25 zam kuralı gibi konularda anlaşmazlıklar sürüyor. Bazen evini daha yüksek bir fiyata kiralamak isteyen ancak yüzde 25'ten fazlasını tahsil edemeyen ve bu nedenle kiracısını tahliye etmek isteyen ev sahiplerinin kullandığı yöntemlerden biri de evi satışa çıkarmak ama bu ev sahibi için büyük bir soruna yol açabilir. Detaylar haberimizde…

banka

KİRACI TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR! PEK ÇOK EV SAHİBİ AYNI HATAYI YAPIYOR

Kiracı ve ev sahibi arasındaki ilişki bugünlerde en çok tartışılan konulardan biridir. Konu mahkemeye giderken, birçok mülk sahibi mevcut kiracılarını tahliye etmenin yollarını arıyor. Ev sahipleri, bizzat arayarak veya bizzat ziyaret ederek kiracıları tahliye etmeye zorlayabilir. Bazı durumlarda bu durum “taciz” boyutuna varabilmektedir. Bu noktadan itibaren kiracı, yasal hakları kapsamında kiraya verene karşı tazminat talep edebilir.

Fahiş bir kira artışının ardından ev sahibi önceki kiracılardan çıkıp evi daha yüksek bir fiyata yeniden kiralamak ister. Ancak kiracı evden çıkmazsa, ev sahibi davaya uymak istemez ve evi satmaya karar verir. Bu durum her iki taraf için de zorlu bir süreç oluşturmaktadır. Peki kiracılı bir evin satış süreci nasıl işliyor? Avukat Eser Eserçelik bu konuda önemli bir değerlendirmede bulunuyor.

KİRACININ DURUMU DEĞİŞMEZ

Birçok mülk sahibi mevcut kiracılarını tahliye etmek istiyor. Evini satmak istiyor, bu yüzden kiracıdan taşınmasını istiyor. Ancak mülk satıldıktan sonra kiracı evden çıkmak zorunda değildir. Avukat Eserçelik süreci şöyle özetliyor:

"İçinde Kiracı olan evi satma işlemi sürecinde, kiracının potansiyel alıcıyı karşı anlayışlı olması ve haftada bir gün önceden belirlenen saatte evi alıcılara göstermesini gerektiriyor. Bu nedenle evin her an müsait olması beklenemez. Kiracı evi hali hazırda kullandığı için boş evin gösterilmesindeki gibi her an evin müsait olması beklenemez. Ancak kiracı da evi göstermek zorundadır. Kiracının müsait olduğu saat ve günlerle ilgili olarak kiracı ve ev sahibi arasında anlaşma sağlanır.

YARIM SAATLİK İZİN

"Bu durumda hem ev sahibi hem de kiracının birbirini anlaması gerekiyor" diyen Eser Eserçelik, kiracının evi potansiyel alıcılara göstermesi gerektiğini vurguladı. Evinizin her zaman boş görünmesini sağlayın. Kiracı, "ben sana evi göstermeyeceğim" diyerek ev sahibini rahatsız etmez. Ancak taraflar bu konuda anlaşamazlar ve kiracı evi göstermezse ev sahibi, kiracıya "kiralık konutun incelenmesi talebi" sunarak mahkemeden görüş için rezervasyon yaptırmasını isteyebilir. Bir kiracının mahkeme kararına uymaması tahliye sebebidir. Konu açıldığında verilen karardan da anlaşılacağı üzere mahkemeler genellikle gündüzleri yarım saat, hafta sonları ise ayda iki kez ev ziyaretine izin vermektedir. İfadesini kullandı.

KİRACI MECBUR DEĞİL

Satış yapılması için ilan verilen konutun kiracı tarafından evi almak isteyen kişilere göstermesi hakkında Avukat Eser Eserçelik, şunları söyledi:

Birçok kiracı tahliye baskısı altındadır. Birçok ev sahibi, kiracıları tahliye etmek için "yıldırma politikası" kullanılıyor. Bazen işler çok ileri gidiyor ve taciz derecesine ulaşıyor.

KİRACI İÇİN TAZMİNAT HAKKI DOĞAR

Eser Eserçelik “Daha önceki birçok yazımda da belirttiğim gibi, kiracılar ev sahibinin telefonuna cevap vermek zorunda kalmıyor ve ev sahibi ile sürekli iletişim halinde kalabiliyor” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Konut sakini her gün evi gezdirmek zorunda bile değil. Kiracının evi kullanma hakkı var, bu yüzden ev onun özel alanı. Ev sahibinizle yasal uyarılar aracılığıyla iletişim kurmak, sizi her şeyden haberdar etmek için şarttır. Bu işlemler Kiracılar, kendilerini telefonla taciz eden ev sahibi hakkında savcılığa şikâyette bulunabilirler. Borçlunun ayrıca tazminat talep etme hakkı da vardır. "

KİRA SÖZLEŞMESİ DEVAM EDER

Yeni ev almak isteyenler genellikle kiracılı evler tercihleri arasında yer almıyor. Kiracılı bir evi satma süreci nasıldır?

Avukat Eserçelik, “Evi satın almak isteyen alıcı açısından süreç boş ev veya kiracısı olan ev açısından farklılık arz etmemekle birlikte kiracının kira sözleşmesinin devam ettiğini bilmelidir.” İfadelerini kullanarak sözlerini şöyle sürdürüyor;

TAHLİYE ZORUNLULUĞU DOĞAR

Ev sahipleri aynı bölgede birden fazla eve sahip olduklarından, kullanım ihtiyacı zorunlu kılınmaz ve kiracıların taşınmaları gerekmez. Aynı zamanda yeni ev sahibi, kiracıya evi satın aldığını ve gelecekteki kiranın hesap numarasına yatırılacağını bildiren bir tebligat gönderir. Kiracı yeni ev sahibine karşı sorumlu olduğu için kiranın yeni ev sahibine geçmesi gerekir.”