Depremzedelere özel hibe ve kredi desteği: Konuta 500 işyerine 250 bin TL verilecek!

Depremzedelere özel hibe ve kredi desteği: Konuta 500 işyerine 250 bin TL verilecek!
Çevre, Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Kahramanmaraş'ta depremden etkilenen illerin hızla toparlanmasına ilişkin 'Yerinde Dönüşüm' projesini detaylı anlattı. Özhaseki, "Kendi evini yapan depremzedeler için bir preogram hazırlandığını belirterek konut için 500 bin lira, dükkan için de 250 bin lira verileceğini söyledi.

İller Bankası'nın Macunköy tesislerine bir ziyarette bulunan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, burada önemli açıklamalarda bulundu. Kahramanmaraş'ta depremden etkilenen illerin hızla toparlanması ve geri dönüşü ile ilgili "Yerinde Dönüşüm" projesinin detaylarını açıklayan Özhaseki, afetzedeler için hazırlanan özel destek paketi kapsamında depremzedelere 500 bin lira, kendi dükkanını yapan vatandaşlara da 250 bin lira tutaruında bir destek verileceğini söyledi. Bakan Özhaseki, konut için 500 bin liradan 800 bin liraya kadar kredi verileceğini de belirterek dükkanlara da 250 bin liradan 500 bin liraya kadar kredinin sağlanacağını ifade etti. Özhaseki, kredi desteğinin 2 yıl geri ödemesiz, on yıl vadeli ve sıfır faizli olacağını aktardı.

"ALTINDAN KALKABİLMEK KOLAY DEĞİLDİ"

Bakan Mehmt Özhaseki'nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Depremzedelere özel hibe ve kredi desteği Konuta 500 işyerine 250 bin TL verilecek!

"Bundan sonraki aşamada oluşturacağımız yol haritasını sizlerle paylaşmak isteriz. En büyük felaket ile karşı karşıya olduk. 11 ilimizi derinden etkiledi ve 50 binden fazla insanı toprağa verdik. Büyük bir felaket, baş edilmesi kolay değil. 680.000 konut ve 170.000 bağımsız birim olarak nitelendirebileceğimiz depo, iş yeri ve dükkan gibi yerler depremde yıkıldı, ağır hasarlılar ise yıkılnaya devam ediyor.

"TÜRKİYE DEPREM ÜLKESİ"

Çok dokunaklı anlar var. Çocukların kumbaradan ayrıldığını, yaşlıların hac yolculuğunu ertelediğini ve mevduat sahiplerinin uzmanlaştığını duyduk. Bu bölgeye gelen birçok yabancı heyet lideri ve büyükelçi bize hep şunu söyledi; "Bu felaketin yarısı bizim başımıza gelse, kaldıramayız." Böyle bir felaketten sağ çıkabilecek bir ülke varsa o da Türkiye'dir. Unutmayın, Türkiye depremler ülkesidir. Son 100 yılda kıtalarımızda ve denizlerimizde meydana gelen büyüklüğü 6 ve üzeri depremlerin sayısı 226'dır. Yani her yıl 2-3'e yakın yıkıcı depremler yaşıyoruz. Bu topraklarda her 1,5 yılda bir yıkıcı bir deprem oluyor. Böyle bir ortamda depremlerden ders alıp ona göre hareket etmek hepimizin görevidir.

"EKİM - KASIM AYINDAN İTİBAREN TESLİM EDECEĞİZ"

99 Marmara depremi bizi üzdü, ders aldık. Deprem sonrası yapısal düzenlemeler geliştirdik. 23-24 yıldır mektupta buna saygı göstermeye çalıştık. Emin olun 99 yılından sonra yapılan binaların hiçbiri son depremde yıkılmamıştır.

Ona uymaz, kusurlarını arar ve fikir peşinde koşarsanız, felaket sizi bekliyor. Deprem bölgesinde yıkım çalışmaları devam ediyor. Müstahkem arazileri aradık ve bulduk ve rezervin konut sitelerindeki talebi karşılamak için inşaata başladık. Kaba kısmı bitti, ekim, kasım ve aralıkta evi teslim edecek. Orada TOKİ tünel kalıp sistemi ile başardı. Devlet olarak yapıyoruz ama ilk depremde binalar yıkılıyor. 319 bin konutu bir yılda tamamlayarak hak sahiplerine teslim edeceğiz.

"DEPREMZEDELERE KREDİLER 2 YIL ÖDEMESİZ, 10 YIL VADELİ OLACAK"

Bir yandan finanse edeceğiz, diğer yandan borç para vereceğiz k hemen oralara evler yapılsın, insanlar yaşadıkları mahallelerde evlerine dönebilsinler. Konutlara 500 bin liradan 800 bin liraya kadar kredi verilecek. Dükkanlara 250.000 ila 500.000 lira arası kredi verilecek. Söz konusu krediler 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl vade ile birlikte sıfır faizli olacak, dolayısıyla bu kredinin çok faydası olacağını hepimiz söyleyebiliriz. Biz bölüm olarak o parayı nasıl sağlayacağız? Size tazminat ödeyeceğiz. Çalışmalar başlayacak, hibe ve kredi şeklinde değerlendirdiğimiz rakamlarla destek olmaya devam edeceğiz."