Türk şirketi o ülkenin elektriğini kesti

Türk şirketi o ülkenin elektriğini kesti
Dünyanın en büyük enerji filosuna sahip olan Karpowership, O ülkenin elektrik ihtiyacının tamamını karşılıyordu. Fakat beklenmedik bir durum oldu ve o ülke karanlığa gömüldü. İşte detaylar...

Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun başkenti Bissau karanlığa gömüldü. Ekonomi Bakanı Suleimane Seidi, Türk elektrik şirketi Karpowership'e borçlu olduklarını ve bu nedenle elektriklerinin kesildiğini söyledi. Detaylar haberimizde...

banka

TÜRK ŞİRKET 17 MİLYON DOLARLIK BORCUNU ÖDEMEYEN GİNE-BİSSAU'NUN ELEKTRİĞİNİ KESTİ. ŞİRKETTEN YAPILAN AÇIKLAMADA SORUNUN ÇÖZÜLDÜĞÜ, ÜRETİMİN YENİDEN BAŞLADIĞI BELİRTİLDİ

Türkiye'nin Karpowership elektrik şirketi, 17 milyon dolarlık elektrik borcunu ödeyemeyen Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun elektriğini kesti. Ülkenin ekonomi bakanı Seidi, şirkete 17 milyon dolar borcu olduğunu, bu nedenle elektriğin kesildiğini açıkladı. Karadeniz Holding'den yapılan açıklamada sorunun çözüldüğü ve yerli üretime yeniden geçildiği belirtildi.

Türkiye'nin Karpowership elektrik şirketi, 17 milyon dolarlık elektrik borcunu ödeyemeyen Batı Afrika ülkesi Gine-Bissau'nun elektriğini kesti. Ülkenin ekonomi bakanı Seidi, şirkete 17 milyon dolar borcu olduğunu, bu nedenle elektriğin kesildiğini açıkladı.

Yabancı kaynaklara göre Seidi, Karpowership'e toplam 17 milyon dolar borcu olduğunu söyledi. Seidi, 15 milyon dolarlık borcun ödenmesine yönelik düzenlemelerin sürdüğünü ve sorunun 15 gün içinde çözüleceğinin sözünü verdi.

BİRÇOK ÜLKEYE ELEKTRİK SAĞLIYOR

Karadeniz Enerji Grubu'nun bir şirketi olan Karpowership, dünyanın en büyük yüzer enerji santrali enerji operatörlerinden biridir. Güney Amerika ve Afrika'nın birçok ülkesinde faaliyet gösteren bir birim olan Karpowership'in internet sitesinde yer alan bilgiye göre, bu şirket 2019 yılından bu yana tüm enerjiyi Gine-Bissau'ya sağlıyor.

Basın toplantısında konuşan Seidi, şunları söyledi: “Karpowership, Birikmiş borçların sorun haline gelmemesi için hükümetle yeniden görüşmeye karar verdik.” İfadelerini kullandı.

KARADENİZ HOLDİNG'TEN AÇIKLAMA

Karadeniz Holding konuyla ilgili bir açıklama yaptı.

İşte o yapılan açıklama...

Uluslararası markamız Karpowership aracılığıyla 2019 yılından beri hizmet verdiğimiz Gine Bissau'daki operasyonlarımız; Şu anda yakıt tedarikini etkileyen, devam eden ödeme sorunları nedeniyle bu operasyonu geçici olarak askıya aldık.

Bu kararı alırken tüm seçenekleri değerlendirdiğimizi bilmenizi isteriz. Sorunu mümkün olan en kısa sürede çözmek için yerel yetkililerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz ve amacımız mümkün olan en kısa sürede üretime yeniden başlamaktır. Ne yazık ki Gine Bissau'daki ekonomik sorunlar yerli tedarikçilere ödeme yapılmasını oldukça zorlaştırdı. Ödeme sorununa çözüm bulmak için yurt içi yetkililerle çok sayıda toplantı yaptık.

Her ne kadar mümkün olan her şeyi yapmış ve alternatif çözümleri değerlendirmiş olsak da; Ödenmeyen borçlar nedeniyle akaryakıt tedarikçilerimiz artık elektrik üretmek için ihtiyacımız olan akaryakıtı sağlayamıyor. Bu nedenle, ülke yetkililerinden gerekli ödemeleri alana ve bu ödemeleri akaryakıt tedarikçilerimize iletene kadar Gine Bissau'daki operasyonlarımızı geçici olarak durdurmak zorunda kaldık. Bu kararı alırken birçok zorlukla karşılaştığımızı belirtmek isteriz. Uzun süredir ödemelerde kesintiler yaşanıyor ama biz Karadeniz Holding olarak bugüne kadar mali yükü omuzladık ve elektrik üretmeye devam ettik. Ancak şu anda yakıt sağlayamadığımız için bu kararı vermek zorunda kaldık.

Karpowership olarak Afrika'da ve dünyada birçok ülkeye ekonomik ve güvenilir elektrik sağlama sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Şirket olarak insani yaklaşımımız, on binlerce kız çocuğuna verdiğimiz burslar dahil, faaliyet gösterdiğimiz her ülkede üstlendiğimiz kurumsal sosyal sorumluluk projelerine de yansıyor. Ayrıca 6 Şubat'ta Türkiye'de yaşanan yıkıcı depremin hemen ardından deprem bölgesine gönderdiğimiz iki yüzen şehir Lifeship, bugün sismik bölgede faaliyet gösteriyor; Binden fazla aileyi ve bine yakın öğrenciyi ağırlıyor. Karpowership olarak gelişmekte olan ülkelerin çözüm ortağı olmaktan ve dünyaya hızlı, uygun maliyetli ve güvenilir elektrik sunmaktan gurur duyuyoruz. Bundan sonra da aynı misyonla çalışmalarımıza devam edeceğiz.

'SORUN ÇÖZÜLDÜ'

Karadeniz Holding Afrika Ticari Direktörü Emre Durmuşoğlu konuya ilişkin yaptığı açıklamada konunun çözüme kavuşturulduğunu söyledi.

Durmuşoğlu "Yakıt tedariğini imkânsız kılan finansal zorlukların Gine Bisau hükümeti tarafından giderilmesinin ardından yakıt sorunun çözüldüğünü ve 1,5 gün elektrik üretemediğimiz ülkede tekrar üretime başladığımızı bildiririm." sözlerini kullandı.