Kredi kartı olanlara kara haber tez geldi! Faiz oranlarını gelen kartlara tövbe edecek

Kredi kartı olanlara kara haber tez geldi! Faiz oranlarını gelen kartlara tövbe edecek
Merkez Bankası (TCMB) gerçekleştirdiği son toplantısında beklentileri aşarak politika faizinde 5 puan artış kararı aldı ve yüzde 35'e çıkardı. Bu faiz artışı ile birlikte kredi kartıyla ticari kredi faizlerini nasıl etkileyeceği, ekonomiye olası etkisi, bu gelişmelerin ise ne zaman etki edeceği gibi önemli konuları haberimizde sizler için derledik.

Artan faiz oranlarının kredi kartı faiz oranlarına etkisi

Kredi kartı kullanıcılarının merak ettiği konulardan biri de faiz artışlarının kredi kartı faiz oranlarına nasıl yansıyacağıdır. Faiz oranları arttıkça ilgili baz faiz oranı %3,16'ya yükselecek. Yani kredi kartı faizleri artıyor.

% 3,26 olan aylık azami sözleşme faiz oranının % 3,71'e, % 3,56 olan aylık gecikme faiz oranı ise % 4,01'e çıkacak. Ayrıca nakit çekme faizi de aylık %4,02'den %4,47'ye yükselecek.

Ticari kredi limitleri artırıldı

Ticari kredi faiz oranları iş dünyası için oldukça önemlidir. Faiz oranları yükseldikçe ticari kredi faiz tavanları da değişecek. Bu değişim 1,8 faktörüne göre yüzde 69,3'ten yüzde 83'e çıkıyor. Bu artışlar özellikle ihracat kredileri ve yatırım kredilerinde belirgindir.

Yüzde 53,9 olan ihracat ve yatırım kredi limitleri yıllık yüzde 64,5'e çıkarılacak. Bu, işletmelerin maliyetler kısmını etkileyebilir ve aynı zamanda yeni kredi başvurularında değişikliklere yol açabilir.

Kredi kartı olanlara kara haber

Geçerlilik tarihi

Faiz oranlarındaki bu değişiklikler ne zaman yürürlüğe girecek?Kredi kartları ve ticari kredilere yönelik yeni faiz oranları 1 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecek. Şu ana kadar yapılan işlemlerde güncel faiz oranları uygulanmaya devam edecektir. Bu nedenle herhangi bir finansal işlem yapmadan önce güncel faiz oranlarını kontrol etmek çok önemlidir.

TCMB baz faizindeki artış kredi kartı ile birlikte icari kredi faizlerini etkileyecek. Bu değişikliklerde uzun vadeli ekonomik etkisinin dikkatle izlenmesi gerekmektedir. Kredi kartı kullanıcılarının ve işletmelerin bu faiz değişimlerini yakından takip etmesi ve finansal planlarını buna göre ayarlaması gerekiyor. Bunun Türkiye ekonomisi üzerindeki etkisinin de dikkatle izlenmesi gerekiyor.