Asgari ücret zammı sızdırıldı! Hükümete yakın isim oran vererek yeni hesabı yaptı

Asgari ücret zammı sızdırıldı! Hükümete yakın isim oran vererek yeni hesabı yaptı
AKP'ye yakınlığıyla tanınan gazeteci Cem Küçük, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüştü. Küçük'ün Şimşek ile görüşmesinin hemen ardından ise asgari ücrete ilişkin olası bir rakamdan bahsetmesi "içeriden bilgi sızıntısı" şeklinde yorumlandı.

Türkiye'de bir süredir enflasyon yaşanıyor ve bu durum milyonlarca işçinin aynı asgari ücreti almasına neden oluyor. Asgari ücret en son temmuz ayı içerisinde 11 bin 402 liraya çıkarılmıştı ancak son üç ayda enflasyon nedeniyle bu rakam büyük ölçüde silindi.

2024'te asgari ücret ne olacak?

2023'ün sonu yaklaşırken milyonlarca asgari ücretli, Ocak ayından itibaren ne kadar zam alacaklarını merak ediyor.

28 Mayıs seçimleri sonrası göreve başlayan yeni ekonomi hükümeti parasal sıkılaştırma duruşunu sürdürüyor ve işçi ücretlerinin ciddi oranda artmasını istemiyor. Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, 31 Mart 2024 yerel seçimleri öncesinde özellikle büyük kentlerin işgaline yönelik olarak işçi ücretlerinin ciddi oranda artırılması yönünde talimat verdiği öğrenildi.

Hükümete yakın olduğu bilinen gazetecilerden Cem Küçük, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile görüşmesinin ayrıntılarını açıkladı.

Memur ve emeklilerin maaşlarının artırılmasından asgari ücretin artırılmasına kadar pek çok konunun tartışıldığını belirten Küçük, Bakan Şimşek'le görüşmesinin hemen ardından asgari ücrete ilişkin öngörüsünün halk tarafından "içten bilgi sızıntısı" şeklinde yırumlanmaya başlandı.

BAKAN İLE GÖRÜŞMESİNDEN HEMEN SONRA ASGARİ ÜCRET MİKTARINI AÇIKLADI

Bakan Şimşek'in geçtiğimiz aylarda açıkladığı sisteme değinen ve enflasyon farkının yıl önce açıklanan "hedef enflasyon" oranına göre verildiğini söyleyen Cem Küçük, "2024 yılında beklenen enflasyon yüzde 33 civarında, 2024 yılı için beklenen enflasyon ise yüzde 33 civarında. 2024'ün yarısı yüzde 38.." dedi.

Asgari ücret artışının büyük olasılıkla bu iki veri arasına gireceğini belirten Küçük, ocak ayında alınacak maaşlara ilişkin rakamlar verdi. Asgari ücretin artırılmasına ilişkin konuşmasını sürdüren Cem Küçük, şunları söyledi: “Bu hesaplamalara göre kamuoyunun beklentisi yüzde 35 civarında. Hükümetin açıklamalarına ve kamuoyuna göre yeni yıl için asgari ücret miktarının 15 bin lirayı aşacağı tahmin ediliyor"

Konuşmasının devamında ise Mevcut plana göre yüzde 35 gibi bir zam ile maaşların 15 bin 400 liralara yükselmesini beklediklerini söyleyen Cem Küçük, sürecin bu şekilde ilerleyebileceğini düşündüğü ifade etti.

"Merkez Bankası'nın beklentileri artıyor"

Kanunen hükümet asgari ücreti "enflasyon farkının" altına çıkaramaz. Yani TÜİK'in açıkladığı 2023 enflasyon oranı asgari ücretteki temel artışı da ortaya koyacak. Merkez Bankası'nın (TCMB) geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda yıl sonu manşet enflasyonu ve son üç aya ilişkin enflasyon beklentileri yer alıyor.

"Asgari artış oranı yüzde 40,28"

TCMB, piyasa beklenti anketinde 2023 yılı enflasyon oranının yüzde 68,01 olacağını tahmin ederken, bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda son altı aydaki enflasyon farkı yüzde 40,28 olabilir.

 Eylül ayı enflasyonuna ilişkin verileri duyuran TÜİK, Türkiye'nin kümülatif enflasyon oranının bu yılın ilk dokuz ayında yüzde 61,53'e yükseldiğini açıkladı. Yıl sonu enflasyonunu bulmak için yılın son üç ayına ait enflasyon oranlarının toplamını ekleyerek yüzde 61,53'ü buluyoruz. Bu oran üzerinden Ocak ve Haziran ayına ait enflasyon oranı olan 27,73 çıkarıldığında ortaya çıkan değer asgari ücret ile birlikte memur ve emekli maaşlarındaki asgari artıştır.

"Asgari ücret 16 bin liraya çıkarılacak"

Merkez Bankası'nın enflasyon oranı doğruysa mevcut 11 bin 402 lira şeklinde ödenen asgari ücret yüzde 40,28 artarak 15 bin 995 liraya çıkacak.