CHP listesiyle meclise giren 3 partiden yeni hamle: Çatı partide birleşecekler!

CHP listesiyle meclise giren 3 partiden yeni hamle: Çatı partide birleşecekler!
CHP listesi üzerinden seçime katılan DEVA, Gelecek ve Saadet partileri şimdi de Meclis'te grup kurma peşinde. Dolayısıyla bu üç parti Genel Kurul ve Komisyonlarda önemli görevler üstleneceklerdir. Peki birleşme nasıl yapılacak? Grup oluşturulduktan sonra hangi lider kürsü konuşması yapacak? Detaylar haberimizde..

DEVA, Gelecek ve Saadet partileri, seçimlere CHP listesi üzerinden katılarak 35 milletvekili ile mecliste temsil edilmeye hak kazandılar. Şimdilerde ise bu üç parti Kongre'de fraksiyonlar oluşturmaya çalışıyor. Her siyasi partinin bir meclis grubu oluşturabilmesi için 20 üyeye ihtiyacı vardır. Deva Partisi'nin 15 üyesi bulunurken Gelecek Partisi'nin 10 ve Saadet Partisi'nin 10 üyesi bulunmakta. Yani bu üç taraf anlaşırsa grup kurma hakkını elde edebilirler.

HANGİ PARTİ ALTINDA BİRLEŞME OLACAK?

CHP listesiyle meclise giren 3 partiden yeni hamle

Deva Partisi lideri Ali Babacan ve Saadet Partisi lideri Temer Karamoraoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ile görüşmek için bir araya geldiler. İş birliği için altyapıyı görüşmek üzere toplanan üç lider, grubun kurulması konusunda prensipte anlaştı ancak henüz tam bir anlaşmaya varamadı. Grubun hangi siyasi parti altında oluşturulması gerektiği konusunda anlaşmazlık var.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Saadet Partisi yetkilisi, birleşmenin parti içinde yapılması gerektiğini söyledi. Ancak DEVA partisi bu durumu mesafeli duruşla takip ediyor.

GRUP İÇİN YENİ PARTİ FORMÜLÜ

Bu sorunun üstesinden gelmek için "grubun yeni partisi" formülü kendi kendine empoze edildi. Taraflar sosyal kimliklerini koruyacak, ancak her biri gruba yeni oluşturulmuş bir dizi yedek parti atayacaktır. Bir diğer tartışma da, grup kurulduktan sonra cumhurbaşkanlığını kimin elinde tutacağı. Her hafta gerçekleştirilen grup toplantılarında kürsüde hangi lider konuşacak? Yeni partinin lideri kim olacak? Bu soruların cevapları aranmaktadır. İşte onları aşabilmek asına masaya yatırılan bazı tarifler.

KİM NE KADAR KONUŞACAK?

Edinilen bilgilere göre grup liderleri arasında 'eşitlik' formülü uygulanabilecek. Yani konuşma süresinde 20 dakika Babacan, 20 dakika Davutoğlu, 20 dakika da Karamollaoğlu kullanabilecek. Başka bir seçenek de her hafta bir başkanın kürsüye çıkmasıdır. Onaylanması halinde kurulacak çatı bölümü için isim arayışına başlanacak.

HEDEFLE ANAHTAR KONUMA GELMEK

 Üç parti, bir grup oluşturarak Konsey'deki temsillerini artırmayı planlıyor. Siyasi partilerin mecliste, meclis komisyonlarının üyelerini atayan bir grubu vardır. Genel Kurul'da grup adına söz söyleyebilecekleri gibi, Türkiye Millet Meclisi Başkanlar Divanı'nda da temsil edilme hakları vardır. Böylelikle Saadet, DEVA ve Gelecek Meclis'te kilit bir konuma gelmeyi hedefliyor.