Boğaz geçişlerinde ülkeye döviz girişini artıracak yeni düzenleme geliyor!

Boğaz geçişlerinde ülkeye döviz girişini artıracak yeni düzenleme geliyor!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak atanan Abdulkadir Uraloğlu, 1 Temmuz'dan itibaren Türk boğazlarından aktarmasız geçiş yapan uluslararası gemilerden alınmış olan ücretlerde yeni bir güncelleme yapılacağını söyledi. "Boğazımız üzerinden ülkemize döviz girişlerini artıracak tarihi adım atıyoruz" diyen Uraloğlu, geçmişte gemilerden ton başına 0,80 dolar alınırken şimdi 4,42 dolar alınacak" diye konuştu.

Yeni kabineye Ulaştırma ve Altyapı Bakanı olarak atanan Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye'ye döviz girişini artıracak yeni bir uygulama getirecelerini ve bu kapsamda boğaz geçişlerinde yeni düzenlemeye gideceklerini duyurdu.

Bakan Uraloğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında herhangi bir limana uğramadan Türk Boğazları'ndan geçen gemilerden alınmış olan ücretlerin yeniden tarifelendirildiğini açıkladı. Bakan Uraloğlu yaptığı yazılı açıklamanın içeriğinde, "Geçen yıl 39 yıl sonrasında ilk defa ülkeye döviz akışını artıracak bir dizi ücret zammı daha gerçekleştirdik." ifadelerini kullandı.

1 TEMMUZ'DAN İTİBAREN GEÇERLİ

Boğazlar geçiş ücreti tahsilatında Montrö Sözleşmesi'nin belirlediği kuralların uygulandığını söyleyen Bakan Uraloğlu, "1983'ten 7 Ekim 2022'ye olan sürede uluslararası gemiler için net ton başına 0,8063 dolar olan geminin ton başına net maliyetini 4,08 dolara çıkardık. Bu ücreti de 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere 4,42 ABD Doları olarak güncelliyoruz.” dedi.

Boğaz geçişlerinde ülkeye döviz girişini artıracak yeni düzenleme geliyor

"YILLIK OLARAK GÜNCELLEYECEĞİZ"

Montrö Sözleşmesi'ne göre doğrudan Türk Boğazları'ndan geçen gemilerin üç ödeme yapması gerektiğini hatırlan Bakan Uraloğlu, sağlık kontrolü hizmetleri, deniz feneri hizmetleri ve kurtarma hizmetleri gibi hizmetler geçen seneye kadar bu fiyatlar sabitti. Cumhurbaşkanımızın kararı ile her yıl bu ödülleri güncelleyeceğiz” diye konuştu.

Son fiyat güncellemesinden bir örnek paylaşan Uraloğlu, açıklamasının devamında "Net tonajı 10 bin olan bir gemiye baktığımızda 7 Ekim 2022 öncesi bir deniz feneri, kurtarma ve sağlık hizmet gemisi toplam ücret ödedi. 3 bin 240 dolar olan bu ücret ilk fiyat ayarlaması olup, 2022 Ekim'de 6 bin 393 dolara yükseltilmiştir. 1 Temmuz'da uygulanacak yeni tarifelerle net tonajı 10.000 ton olan bir gemi 17.000.760$ ödemek zorunda kalacak. Bu artışla birlikte ülkeye döviz girişi de artmış olacak" ifdelerini kullandı.