Turkcell, Vodafone, Türk Telekom hat kullananlar dikkat! Bunu yapmayan fazladan para ödeyecek

Turkcell, Vodafone, Türk Telekom hat kullananlar dikkat! Bunu yapmayan fazladan para ödeyecek
Türkiye'de artan enflasyon ve yükselen maliyetlerin etkisiyle birlikte, GSM şirketlerinin cep telefonu hat sözleşmelerini yenileme girişimleri gündemde. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, büyük operatörler olan Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom'un, tüketicilerin sözleşmeleri sona ermeden yüksek ücretlerle sözleşme yenileme amacını eleştirdi.

GSM operatörlerinin, müşterilerin sözleşmeleri henüz sona ermeden onları arayarak yüksek fiyatlı yeni sözleşmeler sunma girişimleri gündemi meşgul ediyor. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, operatörleri tüketicileri mağdur etmemeleri konusunda uyararak, tüketicilerin haklarını korumaları gerektiğini vurguladı.

Fiyat taahhütlü faturaların etkisi altında kalan GSM operatörleri ve internet/TV servis sağlayıcıları, enflasyonun yüksek olduğu dönemde fiyat artışına gidememekten kaynaklı sıkıntı yaşıyorlar. Bu nedenle, sözleşme sürelerini erken bitirerek yeni stratejilere yönelmeye başladılar. Bu strateji kapsamında, tüketicilere 2 yıllık fiyat taahhüdüyle paketler sunuluyor ve ardından 1 yıl sonra sözleşme yenileme ile fiyatlar artırılıyor.

Son zamanlarda tüketici şikayetlerinin artış gösterdiği belirtiliyor. Operatörler, tüketicilere "Taahhüdünüz bitmiş durumda, size avantajlı bir fiyatla yeni bir paket sunabiliriz. Kabul etmezseniz daha fazla ödemek zorunda kalabilirsiniz." gibi ifadelerle yaklaşıyor. Ancak tüketiciler, bu yeni paketlerin aslında zamlı fiyatlar olduğunu fark etmek istemiyorlar.
fazladan ücret

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin belirsiz süreli veya bir yıldan uzun süreli abonelik sözleşmelerini istedikleri zaman feshetme hakkına sahip olduğunu vurguluyor. Ancak operatörlerin 2 yıl süreli taahhütleri, 1 yıl sonra değiştirerek tüketicileri yeni ve zamlı paketlere geçmeye ikna etme çabalarının haksız bir durum yarattığını belirtiyor. Operatörlerin tüketicilere yaptıkları bu tür taktiklerin Tüketici Kanunu'na aykırı olduğunu ifade ediyor.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı'na göre operatörlerin, 2 yıllık taahhütleri aslında 1 yıl süreliymiş gibi sunmaları ve tüketicilere bu şekilde yaklaşmaları etik dışı bir davranışı yansıtıyor. Cep telefonu ve internet şirketlerinin yıllarca cayma bedelleri ile tüketicileri bağlı tutmaya çalıştığı belirtiliyor.

Ağaoğlu, operatörlerin tüketicilere zam yapmadan önce onay almak zorunda olduklarını ve 2 yıllık taahhütleri aslında 1 yıl olarak sunarak tüketicileri aldatma çabasında olduklarını söylüyor. Cep telefonu ve internet şirketlerinin bu tür taahhütler konusunda binlerce şikayet aldığına dikkat çekiyor.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı'na göre, tüketicilerin belirsiz süreli veya bir yıldan uzun süreli abonelik sözleşmelerini istedikleri zaman feshetme hakkının hatırlatılması ve operatörlerin yanıltıcı taktiklerine karşı dikkatli olmaları gerekiyor. Bu uyarılar, tüketicilerin haklarını koruma ve şirketlerin taktiklerine karşı bilinçli olma konusunda önemli bir rehber niteliği taşıyor.