Staj ve çıraklık süreciyle EYT'de mağdur olanlar için harekete geçildi

Staj ve çıraklık süreciyle EYT'de mağdur olanlar için harekete geçildi
CHP Yüksek Disiplin Kurulu'nun üyelerinden Doğuşcan Aydın Aygün, yaptığı bir açıklamada 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olup EYT'den yararlanamayan mağdurlar için alınması gereken yeni tedbirleri önerdi. Aygün, "Halkın şikayetleri ele alınacak ve mağduriyetler ortadan kalkacak" dedi.

Seçim öncesi anketlere yansıyan azalan oylar karşısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başlattığı emeklilik yaşı düzenlemesi (EYT) yasalaştı. EYT düzenlemeleri kapsamında, kadınlar için 20 yıl, erkekler için 25 yıl ve 5.000 gün ikramiyeli emeklilik hesabı açan herkes "kademeli prim günleri" ile karşı karşıya kaldılar.

8 EYLÜL 1999 ÖNCESİNDEKİLER EMEKLİ OLAMADILAR

EYT kuralı milyonlarca işçi tarafından haksız olarak yorumlandı, ancak kural 8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanları kapsıyor ve ondan sonra sigortalıların emekli olmasına izin verilmiyor. Örneğin, 9 Eylül 1999'da sigortalı olan bir kişi, bir gün önce EYT'ye katılan bir kişiden 17 yıl sonra emekli olacaktır.

Staj ve çıraklık süreciyle EYT'de mağdur olanlar için harekete geçildi

9 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı, 7.000 gün prim ödeme süresi ile kadınlar için 58, erkekler için 60 yaşında emekli olabilir. 2008'den sonra prim gün sayısı 7 bin 200'e, erkeklerde zorunlu yaş 61'e yükseldi.Bu şikayetin ardından CHP'nin Yüksek Disiplin Kurulu'nun üyelerinden Doğuşcan Aydın Aygün, bu şikayet hakkında bilgi verdi. 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalılığa giren ve EYTT yönetmeliğinden yararlanmayan mağdurlar için yeni adımları açıkladı. Aygün, şu açıklamaları yaptı:

"8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortası olan vatandaşlarımız EYT'den yararlanamıyor. Partimiz yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için bir yasa tasarısı hazırlıyor ve bunu TBMM'ye sunacak. Önümüzdeki bayramlarda hemşehrilerimizin acısı dinecek. Bu inanç ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.”

KADEMELİ EMEKLİLİK GÜNDEME GETİRİLMİŞTİ

AKP seçim beyannamesinde ise anne ve ev hanımlarına özel yeni yasalar getirilecek.

 Emeklilik hakları anlatılırken, emeklilik ve sosyal güvenlik reformu için yeni bir formülün ortaya çıkabileceğinden bahsediliyor. Bu düzenleme ile 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortaLI EYT mağdurlarının yaşının kademeli olarak düşürülmesi amaçlanmaktadır.