Merkez Bankası'ndan peş peşe flaş adımlar! Oran güncellendi

Merkez Bankası'ndan peş peşe flaş adımlar! Oran güncellendi
Merkez Bankasından yeni karar çıktı. Buna göre TL payına ilave zorunlu karşılık uygulaasındda atılan ilk adım ve tebliğ ile ilgili bilgiler. Resmi Gazetede yayımlandı. Merkez Bankası'nın bu kararını göz atmadan geçmeyin!

Merkez Bankası, sadeleşme çalışmaları kapsamında yeni bir adım attı. Zorunlu karşılıklarla ilgili Tebliğ'de değişiklik yapılarak, oran yüzde 57 olarak güncellendi. Bu değişiklik, TL payına göre ilave zorunlu karşılık uygulamasında atılan ilk adımı tamamlamak amacıyla yapıldı. Güncellenen Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İşte detaylar...

 

merkez banka para

MERKEZ BANKASI DEĞİŞİKLİK YAPTI!  SON KARARI NE?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), sadeleşme çalışmaları kapsamında zorunlu karşılıklarda bir değişiklik yaparak yeni bir adım attı. TCMB'nin Zorunlu Karşılıklar Hakkında Tebliğ'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu değişiklik, 25 Haziran'da atılan ilk adımı tamamlamak amacıyla TL payına göre ilave zorunlu karşılık oranını yüzde 57 olarak güncelledi. İşte ayrıntılar...

merkez bankası paa

 

Önceden, bankaların yabancı para mevduat/katılım fonu ve kıymetli maden depo hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları, gerçek ve tüzel kişilerin Türk lirası mevduat/katılım fonunun toplam fon içindeki payına (TL payı) bağlı olarak belirleniyordu. TL payı yüzde 60'ın altında olan bankalara, 5 puan ilave edilerek zorunlu karşılık oranı belirleniyordu.

Ancak yapılan değişiklikle birlikte TL payı oranı yüzde 60'tan yüzde 57'ye düşürüldü. Böylece, TL payı yüzde 57'nin altına düşen bankalara ise hedefe yeniden ulaşabilmeleri için ilave 4 hafta süre tanınacak. Bu süre bankalara, gereken düzeltmeleri yapabilmeleri ve zorunlu karşılık oranlarını hedeflenen seviyeye çekebilmeleri için bir fırsat sağlayacak.

TCMB'nin sadeleşme çalışmaları, mikro ve makroihtiyati çerçevenin etki analizlerine dayanarak ve kademeli bir anlayışla sadeleştirilmesini hedefliyor. Bu adımların amacı, finansal sistemin işleyişini daha etkin hale getirmek ve likidite yönetimini iyileştirmektir.

Zorunlu karşılıklardaki bu değişiklik, bankaların likidite durumunu etkileyecek ve mevduat/katılım fonlarının yönlendirilmesi konusunda önemli bir araç olarak kullanılacaktır. TCMB'nin sadeleşme çalışmalarının ilerleyen dönemde finansal sistem üzerindeki etkileri ve ekonomik dengeler üzerindeki yansımaları takip edilecek.