Kemerlerinizi takın, altında bomba patlıyor! Altını olanlar bu son çıkış!

Kemerlerinizi takın, altında bomba patlıyor! Altını olanlar bu son çıkış!
Ünlü finans uzmanı İslam Memiş, ABD Merkez Bankası Fed'in beklenen faiz kararı sonrasında altın sahiplerine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Fed'in son faiz toplantısında aldığı kararlar piyasalar tarafından yakından takip ediliyor. Faiz oranlarında beklenen artışın gerçekleşmemesi altın piyasasında hareketlilik yarattı. İşte bütün detaylar...

Gelişen teknolojilerle birlikte dünya üzerinde birçok yeni yatırım aracının ortaya çıkması rağmen, her dönemin "güvenli limanı" olarak bilinen altın, ilgi çekmeye devam ediyor. 2023 yılının ilk yarısında altın fiyatlarının yükselişe geçtiği ve piyasadan gelecek haberlerin beklenildiği bir dönemde, ABD tarafından önemli bir duyuru yapıldı. Altın, tüm zamanların güvenli limanı olarak bilinirken, gelişen teknolojilerle beraber yeni yatırım araçlarının ortaya çıkmasına rağmen hala ilgi çekmeye devam ediyor.

Konuşmacı İslam Memiş, altın fiyatlarını etkileyen en önemli faktörlerden birinin ABD Merkez Bankası'nın faiz kararları olduğunu vurguluyor. Geçtiğimiz ay yaşanan duraksamadan sonra, Fed faizleri 22 yıl aradan sonra 5.25-5.50 seviyesine yükselterek zirveye taşıdı. Bu faiz artırımının altın fiyatları ve emtia piyasaları üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Yüksek faizler altına olan talebi düşürebilir ve yatırımcıları riskli varlıklara yönlendirebilir, böylece altın fiyatlarında bir düşüş yaşanabilir.
Ancak İslam Memiş, altın fiyatlarının şekillenmesinde birden fazla kompleks etmenin etkili olduğunu da belirtiyor. Bu nedenle diğer etkileyici faktörlerin de dikkate alınması gerektiğini vurguluyor. Altın fiyatlarındaki değişikliklerin çok yönlü bir şekilde analiz edilmesi önem taşıyor.


ALTINDA İNİŞLER ÇIKIŞLAR BİZİ BEKLİYOR

Altın

Son birkaç haftadır piyasalar, 25 baz puanlık faiz artırımını fiyatlarken, aynı zamanda toplantıdan faizlerin sabit bırakılacağına yönelik bir ihtimal için de gerekli makas aralığı bırakılmıştı. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri bir aylık aranın ardından yeniden yükseltmesi, altın fiyatları için kısa süreli de olsa bir düşüşün habercisi olacaktır.

Beklentilerin aksine, XAU/USD paritesi kararın açıklanmasıyla birlikte bir miktar yükseliş göstererek 1973 dolar seviyelerine çıkmış olsa da, yarın itibariyle altın tarafında özellikle ons fiyatlarında düşüş sürecinin başlamasını bekliyorum. Altının şu anda aşağıda test edeceği seviye 1935 dolar olarak gözüküyor.

Fed Başkanı Powell, toplantıdan sonra Eylül ayında bir 25 baz puanlık artış daha yapabileceklerini söylese de, bu açıklamanın söylem gücü aracılığıyla piyasaları manipüle etme ve doları yükselterek altını baskılama niyeti taşıdığını düşünüyorum.

Gelecek aylarda herhangi bir faiz artırımına gidilmeyeceği kanaatindeyim. Bu da şu demek oluyor ilerleyen günlerde düşüş yaşayacak altın, yılın son alım fırsatını bizlere sunacak. Daha önce de ifade ettiğim gibi ons tarafında yıl sonuna kadar 2150 ve 2250 seviyelerinin aşılmasını bekliyorum.

Gram altın ve çeyrek altın tarafında ise yaşanacaklar çok daha farklı olacak. Ons tarafında yükseliş görüleceği gibi, yıl sonunda turizm gelirlerinin azalması ve kısa vadeli borçların ödenmeye başlamasıyla birlikte dolar kurunda da bir yukarı hareket görülecektir.

Bu nedenle gram altın fiyatlarında çift yönlü bir kaldıraç gözlenecektir. Dolayısıyla yıl sonuna kadar gram tarafında 2000 Türk Lirası sınırının kolaylıkla aşılacağı kanaatindeyim. Emtia piyasaları içinse genel bir yükseliş trendi başlayacaktır."