Ev hanımlarına evden emeklilik müjdesi geldi! Ayda 7500 TL maaşı tek şartla alabilecekler

Ev hanımlarına evden emeklilik müjdesi geldi! Ayda 7500 TL maaşı tek şartla alabilecekler
25 yıldır evli olan kadınlar 9.500 TL maaşla emekli olabiliyor. Yeni bir yasa yürürlüğe girdi.

Ev hanımlarına çalışmasalar bile emekli olabilmeleri için önemli düzenlemeler getirildi. Yeni düzenleme, 25 yıl ve üzeri evli kadınların 50 yaşında emekli olmalarına izin verecek.

Bu hükme göre, gönüllü olarak prim ödeyen ev hanımları Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurduktan hemen sonra başka bir işe girmeden ve çalışmadan emekli olmaya hak kazanabiliyorlar. Asgari ücretin %32'sini ödeyip 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra şirkete katılan herkes 61 yaşına geldiğinde emekli olma hakkına sahiptir.

Ev hanımlarına borçlanarak emekli maaşı alma hakkını da getiren düzenleme çok sayıda vatandaşı sevindirdi. Tüketici Talep Merkezi'nin (TBM) Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Ali Duman, yaptığı bir açıklamada binlerce milyon ev kadınının çalışmadığı için emekli olamadığını, 2008 yılından sonra iş hayatına atılan kadınların 20 yıl çalışıp 7 bin 200 ikramiye günlerini tüketmeleri gerektiğini söyledi.

Ev hanımlarına evden emeklilik müjdesi geldi! Ayda 7500 TL maaşı tek şartla alabilecekler

Bu yeni kural sayesinde ev hanımları 25 yıl evli kaldıktan sonra 50 yaşında emekli olabilecek. Ev hanımlarının emekli olabilme seçeneğine sahip olması sosyal güvenlikte önemli bir kilometre taşı olarak değerlendirilmektedir. Ev hanımlarının emeklilik süreci son yapılan düzenlemelerle büyük kolaylıklar getirdi. Bu yeni düzenleme sayesinde ev hanımları çalışmadıkları zamanlarda bile emekli olabilecekler. İşte ev hanımlarının emeklilik süreci ve yapılması gerekenler:

İsteğe bağlı sigorta: Ev kadınları, çalışmasalar bile emekli olmak için isteğe bağlı ve isteğe bağlı sigorta ile birlikte primlerini ödeyebilirler. Bu şekilde emeklilik için gerekli olan prim gün sayısını tamamlamış olurlar.

Katkı payı: Hane halkı, genel asgari ücretin %32'si oranında gönüllü sigorta primi ödemektedir. Bu düşük prim, ev hanımlarının emeklilik haklarına daha kolay erişmelerini sağlar.

Sigortalılık tarihi: Emeklilik dilekçesi vermek isteyen ev hanımlarının aslında dikkat etmesi gereken diğer önemli nokta da sigortalılık tarihidir. 1 Mayıs 2008 tarihinden sonra iş hayatına atılan kadınlar 61 yaşında emekli olabiliyor.

Borçlanma İmkanları: Ev hanımları emeklilik için gerekli olan sigortalı gün sayısını henüz tamamlamamışsa eksik günleri borçlanarak tamamlayabilirler. Bu sayede emekli olmak için gerekli günlerin sayısına ulaşma şansına sahip olurlar. En az 25 yıllık evli olma zorunluluğu: Ev hanımlarının aylık alabilmesi için en az 25 yıllık evli olması gerekmektedir. 50 yaşını geçmiş ve bu şartı yerine getirdiklerinde emekli olabilecekler.