Dolar/TL'nin tarihi zirve rekoruna gram altın kayıtsız kalmadı!

Dolar/TL'nin tarihi zirve rekoruna gram altın kayıtsız kalmadı!
USD/TL için tüm zamanların en yüksek seviyesi yaşanırken yurt içi altın fiyatı için rekor kırdı. 1 gram altının fiyatı 1.320 liradan ilme gördü.

Uluslararası piyasada ons altının fiyatı yatay seyrederken, dolar/TL kurunun tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla gram altın fiyatı rekor kırdı.

Perakende piyasada USD/TL günün erken saatlerinde 20.90'ın üzerinde işlem gördü. Aynı zamanda döviz kurundaki dalgalanmalar gram altını ilk kez 1.320 liraya kadar itti. Dolar/TL sabah saatlerinden itibaren 20,63 liraya gerilerken gram altının da tekrar 1.302 liraya gerilediği görüldü.

Altın ons fiyatları nispeten yatay seyrini sürdürdü. Dün 1.945 dolar olan ons fiyatının 1.959 dolara yükseldiği bildirilirken günün erken saatlerinde aynı seviye üzerinden işlem gördüğü aktarıldı.

Dolar/TL'nin tarihi zirve rekoruna gram altın kayıtsız kalmadı

TAHVİL GETİRİLERİ GERİLEDİ

ABD'de Beyaz Saray ile Cumhuriyetçilerin borç krizi konusunda uzlaşmaya varması piyasaları rahatlattı. İki yıllık ABD Hazine tahvil getirileri geçmeyi başaran Cuma günü yüzde 4,62'den bu sabah yüzde 4,45'e düştü. 10 yıllık devlet tahvillerinin getirisi de yüzde 3,85'ten yüzde 3,68'e düştü.

Doların önemli para birimleri karşısında gösterdiği performansını izini süren Dolar Endeksi, 104'ün üzerinde dar bir aralıkta kalırken, dolar/TL seçimden sonra yükselişini sürdürdü.

"25 baz puan yukarı yönlü olasılık fiyatlanıyor"

Borç tavanı krizinin gün yüzüne çıkması ile beraber gözler Fed'in 14 Haziran'da vereceği faiz kararına çevrilecek. Fed'in faiz oranlarını sabit tutacağına dair beklentiler geçtiğimiz hafta önemliydi. Ancak ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan tüketici harcaması verileri bu beklentileri değiştirdi. Fed'in enflasyonun temel göstergesi olarak gördüğü tüketici harcamaları Nisan'da yüzde 0,8 ile beklenenden daha başarılı arttı. Harcama geçtiğimiz yılın Nisan ayına göre yüzde 4,4 arttı.

Veriler açıklanmadan önce, Fed'in faiz oranlarını değiştirmeme ihtimali yüzde 71 olarak fiyatlanıyordu. Ama bugünden itibaren 25 baz puanlık bir faiz artırımı ihtimali yüzde 60.

"ONS fiyatları geçmeyi başaran haftaya göre düştü"

Bu gelişmeler dünya üzerinde doların geçtiğimiz haftaya göre güçlenmesine neden olurken, altının onsu 1.975 dolardan 1.960 dolara geriledi. Ama içeride dolar yükselirken alt program rekorları kırıldı.