Bunları bilmeyen kiracılara kötü haber! 4 tedbirle fahiş kira engellenecek

Bunları bilmeyen kiracılara kötü haber! 4 tedbirle fahiş kira engellenecek
Kiralardaki fahiş artışların önüne geçmek için çeşitli önlemler alınması gerekmektedir. İşte kira artışlarını engellemek için yapılabilecek bazı adımlar...

Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeni dönemde yoğun bir çalışma temposuna girecek ve birçok önemli yasanın hayata geçirilmesi planlanıyor. Bu yasalardan biri de kira düzenlemesi olacak.

Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı konuyla ilgili yaptığı açıklamada, konut kiralarındaki üst sınırın 1 Temmuz 2023 itibarıyla yüzde 25 olarak artırılacak olmasının piyasada bazı tedirginliklere neden olduğunu belirtti. Özellikle enflasyonun 12 aylık ortalamaya göre yüzde 60 ve üzerinde seyretmesi, mal sahiplerinin bu artışı makul bulmamalarına yol açıyor.

İş yerlerinde ise kira artışının TÜFE ortalamasına göre yapılması ve oranın açıklanan enflasyona göre yüzde 63.72 çıkması, mal sahipleri arasında farklı bir uygulama doğuruyor. Bu durumda bazı mal sahipleri, taşınmazlarının boşaldıktan sonra günlük kiralık veya eşyalı kiralık gibi farklı modeller üzerinden kiralamayı düşünüyor ve aynı zamanda taşınmazlarını satışa çıkarmaya başlıyor.

ÜLKE GENELİNDE YÜZDE 115'İ AŞTI

FAHİŞ KİRA

Büyükşehirlerde kira bedelleri de önemli ölçüde artış göstermiş durumda. Türkiye genelinde yüzde 115 seviyesinde artan konut kiraları, İstanbul'da yüzde 120'ye, Ankara'da ise yaklaşık yüzde 150'ye ulaşmış durumda.

Bu nedenle bazı mal sahipleri, mevcut kiracıların şartlarını bu sınırlamalar çerçevesinde düzenlemeye çalışırken, taşınmazlarını boşaltarak tekrar kiraya verme yoluyla kira bedellerini yükseltme girişiminde bulunuyor.

Bu süreçte kira tespit davaları ve kiracıyla ilgili tahliye davalarının da arabuluculuk sistemiyle çözülmeye çalışılacağı 1 Eylül'e kadar yoğun bir şekilde devam etmesi bekleniyor.