Araba almak isteyenlere ballı kaymaklı haber geldi! Otomobil fiyatlarını dip yaptıracak flaş karar

Araba almak isteyenlere ballı kaymaklı haber geldi! Otomobil fiyatlarını dip yaptıracak flaş karar
Araba almak isteyenler için müjde haberi geldi. Araba fiyatlarını dibe çökertecek olan hareketleri hükümet uygulamaya başladı. İşte araba piyasası hakkındaki detaylar…

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 2023 yılından itibaren başlamış olan haksız fiyat ve stokçulukla mücadele edebilmek için ceza kesmelere başladı. Haksız fiyat artışı ve stokçuluk yapan araba satıcılarına 118 milyon 799 bin 782 Türk lirası para cezası uygulanacak. Aynı zamanda üreticilerin tavsiye etmiş olan satış fiyatının üstüne ilan fiyatı ekleyen tüm satıcılara da 35 milyon 447 bin Türk lirası ceza uygulanacak.

Bakan Bolat, sosyal medyası üzerinden; ‘’Otomotiv sektöründe sıfır ve ikinci el araç alım satımında piyasanın bozucu faaliyetlerine ilişkin olarak, hassasiyet ve kararlılıkla çalışacağız. ‘’ şeklinde açıklama yaptı.

otomotiv fiyatları

14 Yetkili Bayiye Ceza Uygulandı

Bakan Bolat’ın paylaştığı bilgiler doğrultusunda; ikinci el araçlarda 6 ay 6 bin kilometre düzenlemesine uymayanlara 51 milyon 920 bin 782 Türk lirası idari para cezası uygulanacak. Aynı zamanda sıfır taşıtın ulaştırılmasını zorlayan 14 yetkili bayi toplamda 66 milyon 879 bin Türk lirası idari para cezası yedi.

Aynı zamanda bayilerin dokuzundaki yetki belgeleri de iptal edildi. Bu sayede 2023 otomotiv sektöründeki haksız fiyat ve stokçuluk konusunda müfettişler ve il müdürleri çalışmaya başladı. Çalışmaları doğrultusunda ise 118 milyon 799 bin 782 Türk lirası idari para cezası uygulandı.

Aykırı İlanlara da Ceza Gelecek

Üreticiler tarafından tavsiye edilmiş olan satış fiyatının üstünde girilen ilan fiyatlarına gelen düzenleme ile, ilan başına gelecek olan 300 bin Türk lirası idari para cezası uygulanacak. Bu kısıtlamaya aykırı olarak verilecek her ilana da 35 milyon 447 bin Türk lirası idari para cezası uygulandı.

Cezalar Yürürlükte

6 Temmuz’da yayınlanmış olan cezalar 15 Temmuz itibariyle yürürlüğe girmiş durumda. Aynı zamanda ikinci el Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik’te yapılmış olan tüm değişiklikler de Resmi Gazetede yayınlandı.

Konuyla ilgili İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Hayrettin Ertemel; ‘’Ticaret Bakanlığımızın 6+6 yönetmelik kapsamında getirdiği düzenleme sayesinde; ikinci el otomobillerin sıfır fiyatından yukarıda satılması engellendi.’’

otomotiv fiyatları

İlanların %75’i Silindi

15 Temmuz tarihi itibariyle birçok ilan silinmeye başlanıldı. Şu an ise yönetmeliğe aykırı olan 5000 civarı ilan Bakanlık tarafından tespit edilerek kaldırtılıyor.

İlanların düzenlenmesi ve kaldırılmasıyla birlikte, fahiş fiyatlarda ilan açanları engellemek için uğraşılıyor. İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği kayıt dışı ticareti engellemek için elinden geleni yapmaktadır. Piyasada normalleşme sürecine girene dek vatandaşlara ve satıcılara kural ve kanun uygulanacaktır.

En Çok Hangi Marka ve Model Araçlar Tercih Ediliyor?

İkinci el araç piyasasında satılan otomobillerin yarısının model yılı 10 yaş ve üstüdür. 5 yaşa kadar olan otomobiller ise %20 sularındadır. Gerek sıfır gerekse ikinci el otomobillerde en çok satılan model C Segment Sedan aile otomobilleri gelmektedir. Bu model araçlar fiyat avantajının yanında konforda sağlamaktadır.