Araba almak isteyenler dikkat! 15 Temmuz'da başlıyor: Fiyatlar sallanacak

Araba almak isteyenler dikkat! 15 Temmuz'da başlıyor: Fiyatlar sallanacak
Araba alacakları yakından ilgilendiren haber geldi. İkinci el araba fiyatlarını kontrol altına gelirken uygulama hayata geçirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ikinci el otomobil tebdili kıyafetle denetim yapıldığını belirterek araç piyasasına yeni dönem geldiğini açıkladı.

15 Temmuz itibariyle beraber yürürlüğe girecek olan yeni düzenlemede satış fiyatlarının üzerinden ilanların denetimi başladığı belirtildi. İkinci el araçların sıfırların önüne geçecek derecede fiyat artışı üzerine hükümet devreye girdi. İkinci el araç satışına dair alınan önlemlerden birisi de yılda 3'ten fazla bireysel satışın ticari satış kabul edileceği yönünde oldu.

İLAN SİTELERİNDE DEĞİŞİKLİK

İkinci el araç satışlarına dair düzenleme yapılırken TOBB Otomotiv Ticaret Meclis Üyesi Fahrettin Batı, insanlar genelde araçlarını satmak için internet üzerinden araştırma yaparken fiyatlar ise herkesin birbirine bakması sonucu artışa gittiğini söyledi. Alım satım yapılacak araçların değerleri ilan sitelerinden yapılırken artık bu durumun önüne geçileceği açıklandı. Sıfır araç fiyatlarından yüksek ikinci el aracın olmayacağı bilgisi verildi.

araç ilan siteleri

SIFIR ARAÇLARDA ARTIŞ

Ticaret Bakanı Bolat, otomobil sektörü üzerinde bulunan temsilciler ile görüştüğünü belirterek fiyatlarda bayinin açıkladığı rakamlardan düşüş olmayacağının altı çizildi. Köpükte düşüş yaşanırken ülkemizde enflasyon verileri ortada olurken devletin açıkladığı döviz üzerinde yaklaşık olarak 25-26 oranında artış gerçekleşti.

Otomobil fabrikalarında bu artış döviz üzerinden doğru orantılı devam ederken maliyetlerin yansıtılacağı için bu ay yüzde 10-12 oranında zam yapılacağı belirtildi.

İkinci el araç satışlarında önlemler alınırken Ticaret Bakanının yaptığı açıklamalar üzerinden net veri ve rakamları belirten Batı, 4.900 kişinin 50 araçta daha fazla satış yaptığını söyledi. Bazı firmaların personelleri üzerinden kayıt dışı araç ticareti yapılırken 15 Temmuz tarihiyle beraber bu durumda farklılıklar yapıldı. 3 araçtan fazla satış görüldüğünde satış işlemi yapılmayacağı belirtildi.

ikinci el araç

FAHİŞ FİYATLARA ÖNLEM

Araç fiyatlarının kontrol altına alınması için Bakan Bolat, müdahalelerde bulunulacağını belirtti. Haksız fiyat düzenleme kurulu tarafından fiyat denetimleri sıklıkla yapılarak gıda perakendeciliği ve otomotiv sektöründe 53 bin işletme ve 304 bin ürün denetimi gerçekleşti. Fahiş fiyatların artışı veya stokçuluk üzerinden 1920 işletmeye toplamda 198,2 milyon TL ceza uygulaması yapıldı.

CEZALAR SAHİPLERİNE GÖNDERİLECEK

Bakan Bolat, açıklamalarda bulunurken basın mensuplarının sorularına ise yanıt vermekten çekinmedi. İkinci el otomobil satışıyla beraber yapılan düzenlemelerde denetimlere dair adımlar atılırken haksız uygunsuz faaliyetler ve stokçulara cezalar kesildi.

İl Ticaret Müdürlüklerimizin denetimleri ve Haksız Fiyat Düzenleme Kurulu üzerinden cezalar kesilirken sahiplerine gönderildi.

İkinci el araç satışlarına tüketici zorlamak, aksesuar zorla alımını zorlamak ya da araç yok ama ekstra ödeme yapılırsa bir şeyler yapabiliriz tarifesinden ilerleyenlere ise ceza uygulamaları işleme koyuldu.