O ilde kurban almak isteyenlere kötü haber! Kurban pazarları kapatıldı: Satış yapılmayacak

O ilde kurban almak isteyenlere kötü haber! Kurban pazarları kapatıldı: Satış yapılmayacak
Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, şap hastalığına bağlı olarak karantina tedbirlerinin devam ettiği için bu yıl kentte kurban pazarı açılmayacağını duyurdu. Bu durumda vatandaşlara, kurbanlık hayvanlarını köy ve mahallelerdeki hayvancılık işletmelerinden temin etmeleri önerildi. Ayrıntılar haberimizde...

Sivas'ta yaklaşan bayram öncesi vatandaşların kurbanlık hayvan alma telaşı başlarken, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamayla birlikte kentte kurban pazarının bu yıl açılmayacağı duyuruldu. Şap hastalığıyla mücadele ve hayvan hareketlerinin kontrolü genelgesi gereğince alınan tedbirler ve aşılama çalışmalarıyla hastalığın yayılma riski azaltılmış olsa da hastalığın tamamen kontrol altına alınması için tedbirlerin sürdürülmesi gerektiği belirtildi.

ŞAP HASTALIĞI İLE MÜCADELE İÇİN KURBAN PAZARI AÇILMAYACAK

kurban

Bu nedenle, her yıl kurulan kurban pazarı mevkisindeki karantina altında olması ve hastalığın hızla yayılma potansiyeli göz önüne alınarak bu yıl geçici kurban satış yeri açılmayacak. Vatandaşlardan ise kurbanlık hayvanlarını köy ve mahallelerdeki hayvancılık işletmelerinden temin etmeleri öneriliyor. Hastalık çıkan bölgelerde karantina ve kordon kurallarına uymak ve herhangi bir hastalık şüphesi durumunda Sivas İl-İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri ile iletişime geçmek önem arz etmektedir.

Ahırlar bölgesinde hayvan besiciliğiyle uğraşan besiciler ise bu karardan memnun olduklarını ifade etmişlerdir. Şap hastalığı nedeniyle pazarların üç aydır kapalı olduğunu ve kurban pazarının açılmama kararını doğru bulduklarını belirten besiciler, hastalığın bulaşma riskine karşı pazarın açılmamasının diğer üreticileri de koruyacağını dile getirmiştir. Besiciler, denetimler yapılarak hastalığı bulunmayan hayvanların satışına izin verilmesi gerektiğini vurgulamışlardır.

ŞAP HASTALIĞI NEDİR?

şap

Şap hastalığı, hayvanlarda viral bir enfeksiyona yol açan ciddi bir hastalıktır. Şap virüsü, genellikle memelilerde (örneğin sığır, koyun, keçi, domuz) bulunan ve hastalığa sebep olan bir türdür. Şap hastalığı, hayvanlarda yüksek ateş, ağızda ve ayaklarda kabarcıklar, ülserler ve erozyonlar gibi belirtilerle karakterizedir.

Şap virüsü, hayvanlar arasında temas yoluyla veya enfekte hayvan ürünleri (et, süt, deri vb.) ile temas sonucu yayılabilir. Salgınlar genellikle hızla yayılır ve ekonomik kayıplara neden olabilir. Şap hastalığı aynı zamanda insanlara bulaşabilen zoonotik bir hastalık değildir, yani insanlarda doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak, hastalık insanlar tarafından taşınabilir ve yayılmasını önlemek için önlemler alınması önemlidir.

Şap hastalığıyla mücadele genellikle aşılama, karantina önlemleri, enfekte hayvanların izolasyonu, hareket kısıtlamaları ve enfeksiyon bölgesinin dezenfekte edilmesi gibi tedbirleri içerir. Bu tedbirlerin amacı, hastalığın yayılmasını kontrol altına almak, enfekte hayvanları saptamak ve hastalığın yayılmasını engellemektir.