Yeni salgın paniği başladı: Ülke genelinde hızla yayılıyor

Yeni salgın paniği başladı: Ülke genelinde hızla yayılıyor
Japon uzmanlar, nadir fakat bir o kadar da tehlikeli olan bakteriyel enfeksiyonun rekor hızla yayıldığını ve yetkililerin de bunun nedenini anlamakta zorluk çektiğini söyledi. Bu bulaşıcı hastalık şu ana kadar ülkenin 47 şehrinin 45'inde görüldü ve ölüm oranının yüksek olduğu söyleniyor. Uzmanlar, hastalığın belirtilerini anlattılar. Detaylar burada..

Guardian'ın haberine göre streptokok en ciddi ve potansiyel olarak ölümcül A grubu streptokok hastalığı. Bu bakteriyel enfeksiyonun 2024'teki enfeksiyon sayısının geçtiğimiz yılın rekor sayısını aşması bekleniyor. Ayrıca, toksik şok sendromunun (STSS) meydana gelebileceğine dair endişeler ise giderek artıyor.

"Henüz bunu açıklamaya hazır değiliz"

Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü (NIID) tarafından yapıaln bir açıklamada “Streptococcus'un fulminan (şiddetli ve ani başlangıçlı) hale gelmesinin mekanizması hakkında hala birçok bilinmeyen var ve henüz açıklanabilecek aşamaya ulaşmadık." denildi.

Japonya'da hızla yayılıyor!

NIID tarafından açıklanan ön rakamlara göre geçtiğimiz yıl 941 STSS vakası bildirildi. 2024 Ocak ve Şubat ayında ise halihazırda 378 vakanın olduğu kaydedildi.Japonya'daki 47 vilayetin ikisi dışındaki bilayetlerin tamamında enfeksiyonlar doğrulandı.

Yeni salgın paniği başladı Ülke genelinde hızla yayılıyor

NIID'ye göre A grubu suşları 50 yaşın altında olan hastalarda daha fazla ölüm görülüyor, ancak yaşlı kişilerin daha yüksek risk altında olduğu düşünülüyor. Asahi Shimbun'a göre, 2023 Temmuz ile Aralık ayları arasında, STSS tanısı konulan 50 yaşın altında olan 65 kişi arasında 21 kişi, yani yaklaşık üçte biri STSS'den öldü.

Vakaların yüzde 30'u ölümcül!

Ancak enfeksiyonlara sebep olan son derece bulaşıcı tanımlanan bakteriler, daha çok 30 yaşın üzerinde olan yetişkinlerde bazı durumlarda ciddi hastalıklara, ve ölüme neden olabiliyor. . STSS vakalarının yaklaşık %30'u ölümcüldür.

"Coronavirüs önleme tedbirleri hafifletildikçe enfeksiyonlar artıyor"

Bazı uzmanlar, geçtiğimiz yıl enfeksiyonlardaki artışın, koronavirüs salgını sürecinde uygulanan kısıtlamaların kaldırılmasıyla ilgili olduğuna inanıyorlar.

Mayıs 2023'te hükümet, yeni koronavirüs enfeksiyonlarının (tüberküloz ve SARS dahil) durumunu Sınıf 2'den Sınıf 5'e düşürerek bunları yasal olarak mevsimsel gribe eşdeğer hale getirmişti. Değişiklik, yerel yetkililerin de artık enfekte olan kişilere işten kaçınmaları veya hastaneye kaldırılmaları tavsiye edilemeyeceği anlamına geliyor.

STSS SEMPTOMLARI

Çoğu STSS vakasına Streptococcus pyogenes şeklinde adlandırılan bir bakteri neden olmaktadır. Bu genellikle Strep A olarak bilinir. Özellikle çocuklarda boğaz ağrısı şeklinde görülür. Birçok kişi de farkında olmadan boğaz ağrısından muzdarip olur ancak hastalanmaz.

Yaşlı insanlar soğuk algınlığı benzeri semptomlar yaşayabilir, ancak nadir durumlarda da emptomlar kötüleşebilir ve boğaz ağrısı, bademciklerde iltihaplanma, zatürre veya menenjite ilerleyebilir. En ağır vakalarda organ yetmezliği ve nekroz meydana gelebilir.