Ev hanımları için bütün şartlar bertaraf edildi! Aylık maaş bağlanacak: O kısmı devlet ödeyecek!

Ev hanımları için bütün şartlar bertaraf edildi! Aylık maaş bağlanacak: O kısmı devlet ödeyecek!
Ev hanımlarının emeklilik yolunun açılması için çalışmalar sürüyor. Peki hangi ödemeler devlet tarafından karşılanacak? Tüm detaylar haberimizde.

Ev hanımlarının daha rahat emekli olmasını sağlamak amacıyla yapılan düzenlemeler merakla araştırılıyor. Peki ev hanımları nasıl emekli olacak? Şartlar neler? Tüm detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz.

EV HANIMLARININ EMEKLİLİK YOLU AÇILIYOR

Geçtiğimiz günlerde İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya katıldığı bir televizyon programında ev hanımlarının emekliliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kaya, sosyal güvenlik sistemi içinde olan isteğe bağlı sigortadan bahsedildiğini ve çalışma fırsatı olmayan kadınların isteğe bağlı sigorta ödemesi yaparak emekli olabileceğini söyledi. Kaya açıklamalarında şu sözlere yer verdi; 'Bir kadın 8 Eylül 1999 senesinden önce sigortalı olduysa ve ödemelerine devam ediyorsa 15 sene sigorta süresi ve 3 bin 600 prim gününü tamamladıktan sonra emekli olabiliyor. Bu şartı yerine getiremeyen kadınlar ise yine 15 sene sigorta süresi ve 5 bin 400 prim günüyle isteğe bağlı emekli olabiliyor. 

Ev Hanımlarına Emeklilik Müjdesi

Üçüncü olarak ileri yaş grubunda olan ya da sigorta başlangıcı olan ancak prim ödemesi yapmayan kadınlar da 25 sene sigorta süresini ve 4 bin 500 prim günü ödemesini tamamlayarak emeklilik hakkı kazanabiliyor. Burada en önemli konu ödenen prim miktarları. Bugünden itibaren isteğe bağlı aylık 3 bin 200 TL ödeme yapılması gerekiyor. Ev hanımı olan kişiler dar gelirli kesimde olduğu için bu ödemeleri yapamıyor ve bu ödemelerin üçte bir kısmını devlet karşılıyor. Yani 1000 TL devlet tarafından ödenirken 2 bin TL kadın tarafından ödenecek. Senede 12 bin TL avantaj elde edilmiş oluyor. Ev kadınlarının emekli olabilmesi için doğum borçlanmasının da eklenmesi ve günün geriye çekilmesi bekleniyor. Sosyal güvenlik sisteminde çocuk başına 720 gün borçlanma veriliyor ve 3 çocuklu bir kadın doğum borçlanmasıyla daha erken emekli olma şansı yakalıyor.'