Ayakkabı Sektöründe Gelecek Vizyonu: AYSAD Etkinliği
AYSAD Tarafından Düzenlenen Kapsamlı Etkinlik
Ayakkabı Yan Sanayicileri Derneği (AYSAD), sektörün geleceği hakkında önemli bir etkinlik düzenleyerek, "Peki şimdi ne olacak?" başlıklı bir toplantı gerçekleştirdi. Dernek Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı, etkinlikte sektörün mevcut durumu ve geleceği üzerine önemli bilgiler paylaştı.
Türkiye'nin Üretim Potansiyeli
Salıcı, Türkiye'nin bölgede bir üretim üssü olma potansiyeline dikkat çekerek, "Gerçekten değerli üreticilerimiz var. Bu bölgede Türkiye bir üretim üssü olarak öne çıkmalıdır. Pandemi döneminde birçok ülke kapandı ve bu durum, bize büyük bir fırsat sundu." ifadelerini kullandı.
Sektörde Yaşanan Zorluklar ve Fırsatlar
Son iki yılda meydana gelen ihracat düşüşlerinin yanı sıra ithalatta da artış yaşandığına değinen Salıcı, sektördeki maliyetlerin artmasıyla birlikte inovatif ürünlerin gerekliliğine vurgu yaptı. Salıcı, "Dünya raflarına markalarımızı yerleştirmek için farklılaşmamız gerekiyor." dedi.
Küresel Pazar Hedefleri
Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ise sektörde ihtisaslaşmanın kümeleşmeyle mümkün olduğunu belirtti. Ayakkabı sektöründeki katma değerin artırılması gerektiğini ifade eden Öncel, ithalat ve ihracat fiyatlarına dair da bilgi verdi: "Ayakkabı ihracatında ortalama satış fiyatı 4 dolar iken, ithalatta bu rakam 18-19 dolara kadar çıkıyor."
Etkinlikte Sektör Paydaşları Bir Araya Geldi
Etkinliğe Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten ve birçok sektör temsilcisi katıldı. Salıcı, sektörün dünya pazarında daha görünür hale gelmesi ve marka değeri oluşturulması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sektörde yaşanan zorlukların üstesinden gelmek için iş birliği ve dayanışmanın önemine dikkat çekti.
AYSAD tarafından ayakkabı sektöründeki son durumun ele alındığı "Peki şimdi ne olacak?" başlıklı etkinlik düzenlendi. Etkinliğe AYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Sait Salıcı (sağda), Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel (solda) katıldı.