Denizlerde tehlike! Sakın temas etmeyin

Denizlerde tehlike! Sakın temas etmeyin
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurçin Killi'nin uyarısına göre, son yıllarda Akdeniz bölgesinde sıkça görülen değişik türlerdeki denizanaları, küresel iklim değişikliğinin bir sonucu olarak Süveyş Kanalı'ndan ve gemilerin balans sularından geliyor. Bu yeni türlerin üremesi arttıkça, denizlerdeki gizli tehlike de artıyor. İşte detaylar...

Son günlerde Akdeniz kıyılarında sıkça karşılaşılan Rhopilema nomadica adlı göçmen denizanası türü, Mersin, İskenderun Körfezi, Antalya ve Muğla sahillerinde artan bir şekilde gözlemlenmeye başlandı. Bu denizanası türünün 70 santimetre boyuna ve 5-6 kilogram ağırlığa kadar ulaşabildiği belirtildi.

Rhopilema nomadica'nın insan vücuduyla temas etmesi durumunda ciddi yanıklara sebep olabilecek güçlü yakıcı özelliklere sahip olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle, temas halinde yıkanacak bölgenin tatlı su yerine deniz suyuyla temizlenmesi öneriliyor.

Marmaris'teki Uzunyalı sahilinde, denizde ve kumsalda ölüleri bulunan denizanaları, bölge halkını endişelendiriyor. Marmaris'te 4 yıldır yaşayan olta balıkçısı Fevziye Demirci, "Bu sene ilk kez bu kadar yoğun bir şekilde denizanalarını görüyorum. Balık avlamak artık zorlaştı" şeklinde konuştu.


DENİZANALARI KIYILARDA YOĞUNLAŞIYOR TEHLİKE İSE KAPIDA!

Son günlerde Akdeniz kıyılarında sıkça karşılaşılan Rhopilema nomadica adlı göçmen denizanası türü, Mersin, İskenderun Körfezi, Antalya ve Muğla sahillerinde artan bir şekilde gözlemlenmeye başlandı. Bu denizanası türünün 70 santimetre boyuna ve 5-6 kilog

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nden Doç. Dr. Nurçin Killi, son dönemde Akdeniz'de artan istilacı türler arasında öne çıkan denizanaları hakkında önemli bir bilimsel araştırma yürütüyor. Doç. Dr. Killi, Marmaris sahillerine vuran Rhopilema nomadica göçmen denizanası türü üzerine yapılan çalışmalarda, Süveyş Kanalı ve gemilerin balans suları ile bu türün bölgeye yayıldığını belirtiyor.

Kıyılarda son bir buçuk yıldır denizanalarının aşırı üremesine tanık olduklarını ifade eden Doç. Dr. Killi, geçen yaz İzmir Körfezi'nde Rhizostoma pulmo denizanasının yoğun olarak görüldüğünü, birkaç haftadır ise Muğla, Antalya, Mersin ve İskenderun Körfezi'nde Rhopilema nomadica türünün göçmen denizanalarının artış gösterdiğini dile getiriyor.

Bu göçmen denizanası türünün boyunun 70 santimetreye kadar çıkabildiğini ve 5-6 kilogram ağırlığa ulaşabildiğini belirten Doç. Dr. Killi, temas edenleri kuvvetli yakıcı etkileri olduğu konusunda uyarıyor. Ağrı, kızarıklık, acı yanma, kabarcık oluşumu, döküntü hatta iz bırakan yaralara kadar çeşitli etkileri olduğunu belirten Killi, alerjik reaksiyon gösterenlerde daha ciddi tepkilerin olabileceğini vurguluyor.

Killi'nin tavsiyesine göre, denizanaları ile temas halinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. İlk etapta temas edilen bölgenin deniz suyu ile yıkanması öneriliyor. Bu durumda tatlı su kullanılmaması önem taşıyor.